Kiedyś

Jeszcze nie tak dawno temu w lokalu na Przedwiośniu funkcjonował pub. Przez niemal dwadzieścia lat dzień dzień było tam gwarno jak w ulu i z pewnością sąsiedzi odetchnęli, gdy bar przeprowadził się do sąsiadującego miasta. Pierwsze wrażenie po wejściu do Sceny w listopadzie 2018 roku – duże przestrzenie i możliwości, lecz wszechobecna nikotyna oraz „syf, kiła i mogiła”. Szczerze mówiąc, gdyby nie nasz architekt, nie zdecydowalibyśmy się na udział w konkursie „Lokal na kulturę„. W miejscu obecnej sceny dumnie stał murowany bar, który widział pewnie niejedno. 

Poprzedni remont lokalu miał miejsce w lutym 1999 roku. Przypadkiem odnaleźliśmy inskrypcję informującą o tym. Przypomina trochę odkrycia organmistrzów, czyż nie? 

Inskrypcja

Zdjęcia poniżej prezentują stan lokalu w listopadzie 2018 roku, gdy otrzymaliśmy do niego klucze. 

Po załatwieniu wszelkich formalności rozpoczęliśmy własnymi siłami remont. Oczywiście nie mogło się to od być bez inauguracji! 

Od lewej: Paweł Miczka, Maciej Słapiński, Szczepan Kończal, Paulina Kończal, Danuta Miczka, Marta Grzebielucha, Tomasz Iwanowicz

Na pierwszy ogień poszły w ruch młoty i dłuta. Zniszczenie i pożoga do gołej ściany. W sumie wywieźliśmy z lokalu około 10 metrów sześciennych rupieci i 3 metry sześcienne gruzu. Dzięki pomocy wielu życzliwych osób udało nam się pozyskać piękne fotele, palety potrzebne do budowy sceny, cudny dębowy parkiet oraz masę mniejszych dekoracyjnych przedmiotów. 

Wyczyszczona sala kameralna przed szpachlowaniem 

Nie lada odkryciem były piękne kaloryfery, które były zakryte siatkami. Fawiry , które idealnie korespondują z naszym wnętrzem. 
Niestety nie wszystkie niespodzianki były pozytywne. Instalacja wodno-kanalizacyjna oraz elektryczna była w stanie wręcz tragicznym. 
Następnym krokiem po szpachlowaniu i odmalowaniu wnętrza była budowa sceny. Długie godziny spędzone na czyszczeniu odratowanego parkietu zaoowocowały pięknym efektem. Z ciekawszych pomysłów, które zrealizowaliśmy w Scenie za szybą trzeba wymienić betonowe blaty w kuchni oraz półki zbudowane z odzyskanych z baru cegieł oraz półek. 

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć prezentujących zmieniające się przestrzenie naszego lokalu.